Wersje kompatybilne
Moroccan lamb burgers with harissa yoghurt dressing
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Lamb burgers
- 70 g fine burghul (see Tips)
- water, for soaking
- 1 lemon, zest only, no white pith
- 4 sprigs fresh mint, leaves only
- 4 sprigs fresh flat-leaf parsley, leaves only
- 2 eschalots (approx. 80 g)
- 2 garlic cloves
- 20 g extra virgin olive oil
- 500 g lamb mince
- 1 tsp ground cumin
- 1 tsp ground coriander
- 1 tsp salt
- ¼ tsp ground black pepper
Harissa yoghurt dressing
- 3 sprigs fresh flat-leaf parsley, leaves only
- 2 sprigs fresh mint, leaves only
- 20 g lemon juice
- 200 g Greek-style natural yoghurt
- 1 tbsp harissa paste (see Tips)
- ½ tsp salt
Cooking and assembly
- oil, for brushing
- 6 round bread rolls, cut into halves lengthways and toasted
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1855.9 kJ / 441.9 kcal
- Białko
- 27.5 g
- Węglowodany
- 43.5 g
- Tłuszcz
- 16.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.2 g
- Błonnik
- 4.5 g
- Sód
- 1041.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Woodys "no butter" butter chicken
40 min
Moroccan chicken and cauliflower cous cous
25 min
Sticky chicken
24h 35min
Jalapeño and lime chicken burger with corn smash
1h 15 min
Spiced lamb flatbread
2h
Jalapeño and lime chicken burger with corn smash (MEATER+®)
1h 15 min
Buttermilk and jalapeño marinade
5 min
Lamb kleftiko
4h
Chicken picadillo cups
40 min
Spiced lamb pie
40 min
Murgh makhani (Butter chicken)
1h 15 min
Slow cooked Mexican beef
1h 30 min