Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pastry
- 250 g plain flour, plus extra for dusting
- 180 g unsalted butter, chilled and cut into pieces (see Tips)
- 40 g water
- 1 tbsp lemon juice
- 2 pinches salt
- 1 egg yolk
Filling
- 1 garlic clove
- 3 spring onions/shallots, trimmed and cut into pieces
- 5 sprigs fresh chives, cut into pieces
- 250 g smooth ricotta cheese
- 40 g sour cream
- 2 eggs, 1 lightly beaten, to glaze
- 2 pinches ground black pepper, plus extra to season
- ½ tsp sea salt, plus extra to season
- 200 g cherry tomatoes, cut into halves (see Tips)
- rocket, for garnishing
- pine nuts, to serve (optional)
- vincotto (vino cotto), to serve (see Tips)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2171.9 kJ / 517.1 kcal
- Białko
- 13.3 g
- Węglowodany
- 34.3 g
- Tłuszcz
- 35.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 21.8 g
- Błonnik
- 2.9 g
- Sód
- 350 mg
Alternatywne przepisy
Caramelised leek and feta tart (TM6, Maria Stuart)
2sa 25 dk
Pumpkin and ricotta cannelloni
1小时 20 分钟
Spinach and feta galette
1 Std. 50 Min
Family chicken galette
1小时 55 分钟
Kumara sausage rolls
1小时 15 分钟
Mushroom croustade
1 Std. 35 Min
Sliders with walnut or sweet potato patties
2h 15min
Apricot Danish slice
40min
Broccoli mustard pasties
1小时 55 分钟
Filo spinach slice
55min
Cheese and spring onion galette
1小时 15 分钟
Beetroot, feta and spinach quiche
1h 40min