Wersje kompatybilne
Bułki orkiszowo-żytnie z ziarnem żyta i rozmarynem
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 40 g ziaren żyta, Melvit
- 2 gałązki rozmarynu, świeżego (ok. 10 cm), tylko liście
- 300 g wody, plus dodatkowa ilość do posmarowania bułek
- 10 g cukru
-
30
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g) - 300 g mąki orkiszowej, razowej, Melvit, , plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 200 g mąki żytniej, typ 720, Melvit
- 20 g oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 1 ½ - 2 łyżeczki soli
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 871.7 kJ / 208.2 kcal
- Białko
- 5.3 g
- Węglowodany
- 42 g
- Tłuszcz
- 4.1 g
- Błonnik
- 5 g
Alternatywne przepisy
Chleb orkiszowo-gryczany
1 Std. 30 Min
Chleb tostowy z mąką pełnoziarnistą
2 godz. 45 min
Bułki grahamki
1h 5min
Otrębowe bułki z oregano
1 Std. 30 Min
Chleb orkiszowo-żytni z naczynia kamionkowego
2h 20min
Chleb IG (z niskim indeksem glikemicznym)
1h 50min
Chleb orkiszowy
1h 40min
Chleb żytnio-pszenny z oliwkami i bazylią
2h 30min
Wielozbożowe bułki śniadaniowe
1h 15min
Chleb z otrębami
1h 35min
Bułki orkiszowe z ziołami
2h
Chleb pszenno-żytni na drożdżach
2h 10min