Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 4 jajka
- 400 g bananów (4 średnie sztuki), dojrzałych, pokrojonych na kawałki
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 100 g oleju kokosowego, płynnego
- 300 g mąki owsianej
- 100 g mąki kukurydzianej
-
2
łyżeczki proszku do pieczenia
lub 2 łyżeczki proszku do pieczenia, bezglutenowego - 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- ½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- 50 g miodu, płynnego (opcjonalnie)
- ksylitol, zmielony, do oprószenia ciasta (patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 1115.1 kJ / 266.3 kcal
- Białko
- 5.9 g
- Węglowodany
- 38.6 g
- Tłuszcz
- 12 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.1 g
- Błonnik
- 3.7 g
- Sód
- 143.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kukurydziany biszkopt z owocami
1 Std.
Ciasteczka z żurawiną (bez alergenów)
40 Min
Ciasto czekoladowo-dyniowe na mące gryczanej
2h
Brownie fasolowo-daktylowe
2h
Ciasto czekoladowe z bananami i kokosem
1 Std.
Ciasto marchewkowo-jabłkowe
1 Std. 30 Min
Ciasto marchewkowe
2 Std. 15 Min
Bezglutenowe placuszki bananowe
25min
Ciasto marchewkowe z mąką pszenną razową
2 Std. 15 Min
Ciasto z jabłkami (bez cukru)
1 Std. 25 Min
Bananowe muffiny z orzechami włoskimi
35 Min
Ciasteczka owsiane z bananami
35 Min