Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 280 g wody
- 20 g świeżych drożdży, pokruszonych
- 1 łyżeczka cukru
- 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 60 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do posmarowania ciasta
- 1 łyżeczka soli
-
ziarna sezamu, do obtoczenia
(opcjonalnie)
lub mak, do obtoczenia (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 185 kJ / 44 kcal
- Białko
- 1.1 g
- Węglowodany
- 7.2 g
- Tłuszcz
- 1.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.2 g
- Błonnik
- 0.3 g
- Sód
- 42.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Bajgle z makiem
1h 25min
Podpłomyki w libańskim stylu
2 Std. 20 Min
Włoskie paluszki pełnoziarniste
1 Std. 30 Min
Mini focaccie
2h 5 min
Paluchy serowe ze słonecznikiem
30 Min
Precle
1h
Paluchy drożdżowe z czarnuszką i sezamem
1h 40min
Krakersy z sezamem i makiem
40 Min
Paluchy z serem gruyère i oliwkami (Olivettes)
1h 40min
Zakręcone bułeczki piknikowe
50 Min
Focaccia z pomidorkami koktajlowymi
1h 40min
Proziaki z masłem czosnkowym
25min