Sos szpinakowo-śmietanowy

Sos szpinakowo-śmietanowy

4.4 330 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 30 min
8 porcji

Składniki

  • cebuli przekrojonej na pół
    150 g
  • ząbki czosnku
    2
  • oleju rzepakowego
    30 g
  • liści szpinaku, mrożonych uprzednio rozmrożonych
    450 g
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    200 g
  • mleka
    300 g
  • koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    1 czubata łyżeczka
    1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona
  • soli
    ¼ - ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • pieprzu cayenne, mielonego
    1 - 2 szczypty
  • gałki muszkatołowej, mielonej
    ¼ łyżeczki
  • wody
    20 g
  • skrobi ziemniaczanej
    1 łyżka
  • szynki długodojrzewającej pokrojonej na 1 cm kawałki
    250 g

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 230.7 kcal / 965.2 kJ
Białko 12.5 g
Tłuszcz 17.2 g
Węglowodany 7.8 g
Błonnik 1.6 g
Tłuszcz nasycony 7.7 g
Sód 1105 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...