Sos szpinakowo-śmietanowy

Sos szpinakowo-śmietanowy

4.4 334 oceny
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 30 min
8 porcji

Składniki

  • 150 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g oleju rzepakowego
  • 450 g liści szpinaku, mrożonych uprzednio rozmrożonych
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 300 g mleka
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona
  • ¼ - ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 - 2 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • 20 g wody
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 250 g szynki długodojrzewającej pokrojonej na 1 cm kawałki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 230.7 kcal / 965.2 kJ
Białko 12.5 g
Tłuszcz 17.2 g
Węglowodany 7.8 g
Błonnik 1.6 g
Tłuszcz nasycony 7.7 g
Sód 1105 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...