Purée z ziemniaków i pieczonego czosnku
TM6 TM5

Purée z ziemniaków i pieczonego czosnku

4.7 (307 ocen)

Składniki

  • 1 główka czosnku, w łupinie
  • 1 łyżka soli, plus dodatkowa ilość do posypania czosnku
  • pieprz czarny, mielony, do posypania czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do polania czosnku
  • 500 g wody
  • 800 g ziemniaków, mączystych, pokrojonych na kawałki
  • 1 gałązkę rozmarynu, świeżego
    lub 1 czubatą łyżeczkę rozmarynu, suszonego
  • 80 - 90 g masła, pokrojonego na kawałki

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1508.6 kJ / 360.6 kcal
Białko
5 g
Węglowodany
39.2 g
Tłuszcz
21.5 g
Tłuszcz nasycony
11 g
Błonnik
4.7 g
Sód
602.9 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy