
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 główka czosnku w łupinie
- 1 łyżka soli plus dodatkowa ilość do posypania czosnku
- pieprz czarny, mielony do posypania czosnku
- 20 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do polania czosnku
- 500 g wody
- 800 g ziemniaków, mączystych pokrojonych na kawałki
-
1
gałązkę rozmarynu, świeżego
lub 1 czubatą łyżeczkę rozmarynu, suszonego - 80 - 90 g masła pokrojonego na kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 360.6 kcal / 1508.6 kJ
- Białko
- 5 g
- Tłuszcz
- 21.5 g
- Węglowodany
- 39.2 g
- Błonnik
- 4.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 11 g
- Sód
- 602.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Purée ziemniaczane z rozmarynem
40 min
Ziemniaki z sosem jogurtowym
40 min
Purée ziemniaczane
50 min
Purée ziemniaczane (z osłoną noża miksującego 2.0)
35 min
Purée ziemniaczane z groszkiem i mięta
45 min
Purée z ziemniaków, batatów i pietruszki
50 min
Purée ziemniaczane z czosnkiem niedźwiedzim i masłem musztardowym
50 min
Oliwa toskańska
10 min
Ziemniaczki śródziemnomorskie
2 godz. 30 min
Kurczak pieczony z tapenadą i purée ziemniaczane z karmelizowaną cebulą
2 godz. 15 min
Sos béarnaise
20 min
Jajka w szarym sosie
40 min