![Sałatka z grejpfrutem i szparagami Sałatka z grejpfrutem i szparagami](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/CA7DC910-A223-4310-ACF6-CD1F6439A1F1/Derivates/95e4bca7-ceca-45e5-8d8b-36f42ae97fca.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g wody
- 350 g zielonych szparagów, bez twardych końcówek, pokrojonych na ok. 3 cm kawałki
- 200 g cukinii, pokrojonej w 0,5 cm plastry
- 2 cebule dymki, tylko białe części, pokrojone na 3 cm kawałki
- 30 g oliwy z oliwek
- 50 g soku grejpfrutowego, świeżo wyciśniętego, z czerwonego grejpfruta
- 2 łyżeczki nasion chia
- ½ łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 80 g liści szpinaku baby, świeżych
- 40 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
- 150 g czerwonego grejpfruta, miąższu, bez białych błonek, pokrojonego na 2-3 cm kawałki
- 1 łyżka ziaren słonecznika
- 1 łyżka pestek dyni
- 2 łyżki szczypiorku, świeżego, posiekanego (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1010 kJ / 240 kcal
- Białko
- 7.4 g
- Węglowodany
- 9.9 g
- Tłuszcz
- 17.5 g
- Błonnik
- 7.5 g
Alternatywne przepisy
Sałatka detox z kalafiorem i cieciorką
13 godz. 50 min
Sałatka z soczewicą i burakiem
45min
Sałatka z komosą ryżową, młodą marchewką i soczewicą
55min
Sałatka z łososiem, szparagami i młodymi ziemniakami
50 Min
Sałatka mocy z quinoa, awokado i szpinakiem
1h
Sałatka z pieczonym bakłażanem z dressingiem tahini
45min
Tabbouleh z bobem
50 Min
Sałatka detox
25 Min
Sałatka z kalafiora, pomidorów, migdałów i oliwek
35 Min
Sałatka z młodymi ziemniakami, szparagami i fetą
1h
Cukinie z miętą
30min
Sałatka z fasolką szparagową i serem feta
1h