Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 tsp cumin seeds
- 2 tsp mustard seeds
- 3 garlic cloves
- 100 g onions, quartered
- 25 g fresh root ginger, peeled, cut in round slices (2 mm)
- 25 g coconut oil
- 2 tsp ground turmeric
- 1 - 1 ½ tsp chilli powder, to taste
- 1 ½ tsp salt, plus extra to taste
- 200 g red split lentils, rinsed
- 400 g tinned coconut milk
- 400 g tinned chopped tomatoes
- 75 g raisins
- 100 g fresh spinach leaves
- ground black pepper, to taste
- fresh coriander leaves, roughly chopped for garnishing
- fat-free plain yoghurt, for serving
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1484.3 kJ / 354.8 kcal
- Białko
- 11.3 g
- Węglowodany
- 53.4 g
- Tłuszcz
- 12.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 10 g
- Błonnik
- 8.5 g
- Sód
- 667.7 mg
Alternatywne przepisy
Sweet Potato and Spinach Curry with Cauliflower Rice
40min
Aubergine, Coconut and Peanut Curry
25 Min
Sweet and Sticky Red Cabbage and Sweet Potato Salad
40min
Chickpea and Tomato Rogan Josh
25 Min
Vegetarian Chilli
35min
Vegetable and Chickpea Tagine
50min
Jackfruit and Bean Chilli with Spicy Avocado Purée
30min
Aubergine and Sweet Potato Shakshuka with Garlic Cashew Cream
1 Std.
Lentil Curry (Dahl)
30min
Paneer Makhani
1 Std.
Coconut Dhal
20 Min
Indian-spiced Roast Butternut and Chickpea Curry
45min