Sałatka z kuskusem i ciecierzycą w stylu marokańskim

Sałatka z kuskusem i ciecierzycą w stylu marokańskim

4.4 85 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
12 porcji

Składniki

  • 250 g kaszy kuskus
  • 500 g wrzącej wody
  • 110 g oliwy z oliwek extra vergine
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 - 10 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
  • 150 g rodzynek sułtanek
  • 60 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 2 - 3 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • ½ - 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • 720 - 750 g białej ciecierzycy, z puszki (3 opakowania), odsączonej z zalewy
  • 150 g orzechów, całych, mieszanych np. orzechów włoskich, migdałów, nerkowców
  • 20 liści mięty, świeżych posiekanych

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 360.9 kcal / 1511.1 kJ
Białko 10.4 g
Tłuszcz 18.4 g
Węglowodany 44.8 g
Błonnik 6.2 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...