
Wersje kompatybilne
Sałatka z kuskusem i ciecierzycą w stylu marokańskim
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g kaszy kuskus
- 500 g wrzącej wody
- 110 g oliwy z oliwek extra vergine
- 1 łyżeczka soli
- 5 - 10 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 100 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
- 150 g rodzynek sułtanek
- 60 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 2 - 3 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- ½ - 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- 720 - 750 g białej ciecierzycy, z puszki (3 opakowania), odsączonej z zalewy
- 150 g orzechów, całych, mieszanych np. orzechów włoskich, migdałów, nerkowców
- 20 liści mięty, świeżych posiekanych
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 360.9 kcal / 1511.1 kJ
- Białko
- 10.4 g
- Tłuszcz
- 18.4 g
- Węglowodany
- 44.8 g
- Błonnik
- 6.2 g