Wersje kompatybilne
Sałatka z kuskusem i ciecierzycą w stylu marokańskim
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g kaszy kuskus
- 500 g wrzącej wody
- 110 g oliwy z oliwek extra vergine
- 1 łyżeczka soli
- 5 - 10 g skórki z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 100 g czerwonej cebuli, przekrojonej na pół
- 150 g rodzynek sułtanek
- 60 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 2 - 3 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- ½ - 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- 720 - 750 g białej ciecierzycy, z puszki (3 opakowania), odsączonej z zalewy
- 150 g orzechów, całych, mieszanych np. orzechów włoskich, migdałów, nerkowców
- 20 liści mięty, świeżych, posiekanych
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1511.1 kJ / 360.9 kcal
- Białko
- 10.4 g
- Węglowodany
- 44.8 g
- Tłuszcz
- 18.4 g
- Błonnik
- 6.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sałatka z kaszą gryczaną, awokado i fetą
45 min
Sałatka z kaszy quinoa
40 Min
Curry z bakłażana, szpinaku i soczewicy
25 min
Dal makhani
13 Std. 20 Min
Tabbouleh z komosą ryżową i tuńczykiem
40 Min
Ragout z soczewicą i burakami
2 Std. 10 Min
Sałatka tabbouleh z granatem i orzechami
35min
Sałatka z quinoa z chrupiącymi warzywami
50min
Sałatka na ciepło z fasolą i kukurydzą
30 min
Wegańska sałatka z komosą ryżową i marynowanym tofu
55 min
Marokański kuskus z warzywami
50min
Sałatka meksykańska
1h 15min