Sałatka z kuskusem i ciecierzycą w stylu marokańskim
TM5 TM6

Sałatka z kuskusem i ciecierzycą w stylu marokańskim

4.4 (80 ocen)

Składniki

  • 250 g kaszy kuskus
  • 500 g wrzącej wody
  • 110 g oliwy z oliwek extra vergine
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 - 10 g skórki z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g czerwonej cebuli, przekrojonej na pół
  • 150 g rodzynek sułtanek
  • 60 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 2 - 3 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • ½ - 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • 720 - 750 g białej ciecierzycy, z puszki (3 opakowania), odsączonej z zalewy
  • 150 g orzechów, całych, mieszanych np. orzechów włoskich, migdałów, nerkowców
  • 20 liści mięty, świeżych, posiekanych

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1511.1 kJ / 360.9 kcal
Białko
10.4 g
Węglowodany
44.8 g
Tłuszcz
18.4 g
Błonnik
6.2 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy