Satay z sosem orzechowym

Satay z sosem orzechowym

4.2 60 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 55 min
2 porcje

Składniki

Satay
  • ząbek czosnku
    1
  • korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
    15 - 20 g
  • kolendry, świeżej tylko liście
    1 - 2 łyżeczki
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    3 łyżki
  • sosu sojowego
    1 - 1 ½ łyżki
  • kurkumy, suszonej, mielonej
    1 łyżeczka
  • chili, suszonego mielonego
    ¼ łyżeczki
  • oleju sezamowego
    5 łyżek
  • filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych w podłużne paski o grubości 2-2,5 cm
    500 g
  • wody
    500 g
Sos orzechowy
  • orzeszków ziemnych, prażonych, solonych
    100 g
  • oleju
    20 g
  • brązowego cukru
    1 łyżeczka
  • korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
    10 g
  • ząbek czosnku
    ½ - 1
  • papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
    5 g
  • mleka kokosowego
    150 g
  • wody
    130 g
  • sosu sojowego (opcjonalnie)
    1 - 2 łyżeczki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 1026 kcal / 4297 kJ
Białko 70.2 g
Tłuszcz 74.9 g
Węglowodany 23.4 g
Błonnik 4.1 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...