Jaglane nuggetsy z sosem jogurtowo-musztardowym
TM6 TM5

Jaglane nuggetsy z sosem jogurtowo-musztardowym

3.2 (37 ocen)

Składniki

Sos jogurtowo-musztardowy

  • 180 g jogurtu greckiego
  • 30 - 40 g musztardy francuskiej
  • 15 - 20 g miodu, płynnego
    lub 15 - 20 g syropu klonowego
  • 15 - 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½ łyżeczki soli

Jaglane nuggetsy

  • 200 g kaszy jaglanej, Melvit
  • wrząca woda, ilość do opłukania kaszy
  • 1000 g wody, plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
  • 2 ½ łyżeczki soli
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 80 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
  • 100 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 350 g cukinii, pokrojonej na kawałki
  • 2 łyżeczki nasion konopi z otrębami lnianymi, Melvit
  • 50 g mąki kukurydzianej, Melvit
  • 1 jajko, rozm. M
  • ¼ - ½ łyżeczki kurkumy, mielonej
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • ½ łyżeczki kolendry, mielonej

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1020.1 kJ / 243.8 kcal
Białko
10 g
Węglowodany
43.3 g
Tłuszcz
3.7 g
Tłuszcz nasycony
0.6 g
Błonnik
5.5 g
Sód
1279.1 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy