
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g sera gouda pokrojonego na kawałki
Ciasto
- 400 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g twarogu sernikowego, z wiaderka podzielonego na kawałki
- 2 jajka
- 90 g oleju
- 1 łyżeczka soli
Masa
- 700 g cukinii pokrojonej w 2-3 mm plastry
- 180 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 10 g oleju
- 200 g serka topionego śmietankowego, podzielonego na kawałki
- 100 g twarogu sernikowego, z wiaderka podzielonego na kawałki
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 6 jajek
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
- 2 łyżki ziół prowansalskich, suszonych
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 863 kcal / 3611 kJ
- Białko
- 35 g
- Tłuszcz
- 55 g
- Węglowodany
- 57 g
Alternatywne przepisy
Placki cukiniowe z dipem bazyliowym
35 min
Wielkanocny pasztet jajeczny
1 godz. 5 min
Placki cukiniowo-ziemniaczane
1 godz.
Wytrawne muffiny cukiniowe
1 godz. 10 min
Tarta z nadzieniem żurkowo-jajecznym
1 godz. 45 min
Tarta z botwinką i serem feta
1 godz. 45 min
Ziemniaczany quiche z czosnkiem niedźwiedzim
1 godz. 50 min
Frittata z bobem i młodymi ziemniakami
1 godz. 10 min
Placki z marchewki z dipem oscypkowym
1 godz.
Placki z cukinii i kukurydzy z domową ricottą
1 godz. 10 min
Quiche z resztkami sera i wędlin
40 min
Kopytka serowo-ziemniaczane ze szpinakiem
40 min