Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 400 g wody
- 300 - 400 g gruszek, dojrzałych (3-4 szt.), obranych, przekrojonych na pół, bez gniazd nasiennych
- 100 g gorzkiej czekolady (50% zawartości kakao), pokrojonej na 2-3 cm kawałki
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1 łyżeczka miodu
- 1 ½ łyżeczki kardamonu, mielonego
-
50
g migdałów, w płatkach, prażonych
lub 50 g orzechów pistacjowych, niesolonych, łuskanych, prażonych
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1480 kJ / 354 kcal
- Białko
- 5 g
- Węglowodany
- 25 g
- Tłuszcz
- 25 g
- Błonnik
- 5.3 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Gruszki w czerwonym winie
3 Std. 10 Min
Owoce z grzańcem pod koglem-moglem
45 Min
Gazpacho truskawkowe z kozim serem
15 Min
Mus rabarbarowy
55 Min
Słodki pudding toffi
1 Std.
Jabłka z cydrowym sosem zabajone
40 Min
Pstrąg pieczony w soli z sosem musztardowym i warzywa na parze
1 Std.
Gorąca czekolada z kardamonem
15 Min
Imbirowo-miodowe mini ciasta z mandarynką z Varomy
1 Std.
Gorąca czekolada z anyżem
20 Min
Deser budyniowy z gruszkami i szafranem
2 Std. 30 Min
Pstrąg w sosie holenderskim
1 Std. 5 Min