Ciasto czekoladowe z grzańcem
TM6 TM5

Ciasto czekoladowe z grzańcem

4.4 (178 ocen)

Składniki

Lukier

  • 200 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • ½ łyżeczki korzennej przyprawy do piernika, wykonanej w TM
    lub 1 łyżeczka korzennej przyprawy do piernika
  • 50 g czerwonego wina, wytrawnego

Ciasto

  • 250 g masła, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
  • 150 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, pokrojonej na kawałki
  • 140 g czerwonego wina, wytrawnego
  • 2 - 3 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika, wykonanej w TM
    lub 4 - 6 łyżeczek korzennej przyprawy do piernika
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 4 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • migdały, w płatkach, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 kawałek
Kalorie
1177.7 kJ / 281.5 kcal
Białko
3.2 g
Węglowodany
33.4 g
Tłuszcz
14.4 g
Tłuszcz nasycony
8.6 g
Błonnik
1.2 g
Sód
44.8 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy