
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Lukier
- 200 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
½
łyżeczki korzennej przyprawy do piernika, wykonanej w TM
lub 1 łyżeczka korzennej przyprawy do piernika - 50 g czerwonego wina, wytrawnego
Ciasto
- 250 g masła, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 150 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, pokrojonej na kawałki
- 140 g czerwonego wina, wytrawnego
-
2 - 3
łyżeczki korzennej przyprawy do piernika, wykonanej w TM
lub 4 - 6 łyżeczek korzennej przyprawy do piernika - 200 g cukru
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 4 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- migdały, w płatkach, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 1286 kJ / 307.2 kcal
- Białko
- 4 g
- Węglowodany
- 35 g
- Tłuszcz
- 16.6 g
- Błonnik
- 1.1 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Świąteczny piernik
1 Std. 25 Min
Ciasto migdałowe z Santiago
1 Std. 30 Min
Świąteczne ciasto z bakaliami
4h 10min
Ciasto z kawałkami czekolady
1 Std.
Ciasto jogurtowe z suszonymi śliwkami (bez cukru)
2 Std.
Świąteczna szarlotka z korzenną nutą
2 Std. 35 Min
Prosty makowiec
13 Std. 15 Min
Ciasto z jabłkami
1 Std. 20 Min
Ciasto bananowe z czekoladą
1h 35 min
Ciasto bananowo-kakaowe z orzechami
1h 10min
Piernik na ciemnym piwie
2 Std. 35 Min
Ciasto z jabłkami (apple pie)
1h 10min