Wersje kompatybilne
Marokańska sałatka z kaszą bulgur, granatem, migdałami, marchewką i ziołowym pesto
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ziołowe pesto
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 5 - 10 g kolendry, świeżej, tylko liście
- 5 g mięty, świeżej, tylko liście
-
30
g orzeszków piniowych
lub 30 g słonecznika łuskanego - 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 50 g oliwy z oliwek
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ - 1 łyżeczka soli
Sałatka
- 20 g migdałów, w płatkach
- 1000 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 200 g kaszy bulgur, Melvit
- 150 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 100 g czerwonej cebuli, przekrojonej na pół
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 1 ½ łyżeczki przyprawy Ras el Hanout
- 80 - 100 g pestek granatu (z 1 szt., patrz wskazówka)
- 50 g czarnych oliwek, bez pestek, przekrojonych na pół
- 50 g liści szpinaku baby, świeżych
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1282.8 kJ / 306.4 kcal
- Białko
- 6.9 g
- Węglowodany
- 33.6 g
- Tłuszcz
- 17.5 g
- Błonnik
- 4.5 g