
Urządzenia i Akcesoria
Kurczak w galarecie
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 3 godz.
6 porcji
Składniki
-
20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
400 g filetów z piersi kurczaka pokrojonych na kawałki
-
100 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
70 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
-
70 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
-
70 g cebuli przekrojonej na pół
-
2 ząbki czosnku
-
2 liście laurowe, suszone
-
5 ziaren ziela angielskiego
-
5 ziaren pieprzu czarnego
-
3 goździki suszone
-
1 łyżeczka soli
-
1 łyżeczka lubczyku, suszonego
-
1300 - 1500 g wody (patrz wskazówka)
-
2 jajka
-
150 g zielonego groszku, konserwowego odsączonego z zalewy
-
150 g kukurydzy, konserwowej odsączonej z zalewy
-
6 łyżeczek żelatyny w proszku (patrz wskazówka)
-
cytryny ekologiczne, pokrojone na ok. 2 cm kawałki, do skropienia galarety
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
175.7 kcal /
735.3 kJ
Białko
21.7 g
Tłuszcz
4.1 g
Węglowodany
14 g
Błonnik
3.2 g
Tłuszcz nasycony
1.1 g
Sód
538.3 mg