Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 400 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych na kawałki
- 100 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 70 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
- 70 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
- 70 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe, suszone
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- 3 goździki, suszone
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka lubczyku, suszonego
- 1300 - 1500 g wody (patrz wskazówka)
- 2 jajka
- 150 g zielonego groszku, konserwowego, odsączonego z zalewy
- 150 g kukurydzy, konserwowej, odsączonej z zalewy
- 6 łyżeczek żelatyny w proszku (patrz wskazówka)
- cytryny, ekologiczne, pokrojone na ok. 2 cm kawałki, do skropienia galarety
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 735.3 kJ / 175.7 kcal
- Białko
- 21.7 g
- Węglowodany
- 14 g
- Tłuszcz
- 4.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.1 g
- Błonnik
- 3.2 g
- Sód
- 538.3 mg
Alternatywne przepisy
Sałatka gyros
1 Std. 15 Min
Sałatka jarzynowa na Varomie
50 Min
Warstwowa sałatka śledziowa
2h 45min
Warstwowa sałatka śledziowa z groszkiem i papryką
3h 30min
Bigos
1hod. 30min
Śledzie w śmietanie i ziemniaki w mundurkach
1h 25min
Śledzie po cygańsku
2 Std. 20 Min
Śledzie po kaszubsku
13 Std. 45 Min
Śledzie w kożuchu
1 Std.
Śledzie po wiejsku
25 Std. 10 Min
Ryba po grecku
45 Min
Łosoś w galarecie
3h 50 min