![Bigos z kiełbasą i ziemniakami Bigos z kiełbasą i ziemniakami](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/12b604d9-9d0b-4cbd-8a03-8a746bfdebc4/Derivates/a37826e8-55b5-45ff-85f0-9f52216252d2.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 10 g oleju
- 300 g kiełbasy (śląskiej, głogowskiej, podwawelskiej), pokrojonej w 0,5 cm plastry
- 600 g kapusty kiszonej odciśniętej, pokrojonej na mniejsze kawałki
- 1000 g wody
- 20 g koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
- 10 g grzybów, suszonych np. podgrzybków
- 2 liście laurowe, suszone
- 5 owoców jałowca
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- 1 ½ łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 500 g ziemniaków pokrojonych w 2,5-3 cm kostkę
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 207.1 kcal / 866.9 kJ
- Białko
- 12.8 g
- Tłuszcz
- 9.7 g
- Węglowodany
- 20.6 g
- Błonnik
- 4.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.8 g
- Sód
- 1163.8 mg