Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 10 g oleju
- 300 g kiełbasy (śląskiej, głogowskiej, podwawelskiej), pokrojonej w 0,5 cm plastry
- 600 g kapusty kiszonej, odciśniętej, pokrojonej na mniejsze kawałki
- 1000 g wody
- 20 g koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
- 10 g grzybów, suszonych, np. podgrzybków
- 2 liście laurowe, suszone
- 5 owoców jałowca
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- 1 ½ łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 500 g ziemniaków, pokrojonych w 2,5-3 cm kostkę
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 866.9 kJ / 207.1 kcal
- Białko
- 12.8 g
- Węglowodany
- 20.6 g
- Tłuszcz
- 9.7 g
- Błonnik
- 4.5 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Gulasz z łopatki wołowej i kopytka na parze
1h 30 min
Bigos staropolski
1h 35min
Sałatka z kaszą gryczaną, młodą kapustą i boczkiem
50 min
Kapuśniak kaszubski
45 min
Leczo z kiełbasą i ryżem
55 Min
Fasolka po bretońsku
13 godz. 30 min
Zupa ogórkowa
30 Min
Fasolka po bretońsku na szybko
35 Min
Bigos
1h 30 min
Łazanki
1h
Bigos podhalański
1h 40 min
Gulasz warzywny z ziemniakami i kiełbasą
1h