Wielkopolskie naleśniki piwne z nadzieniem jarmużowo-ziemniaczanym
TM5 TM6

Wielkopolskie naleśniki piwne z nadzieniem jarmużowo-ziemniaczanym

Składniki

Ciasto piwne

  • 2 jajka
  • 300 g piwa (patrz wskazówka)
  • 170 - 180 g mąki pszennej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka brandy
  • ¼ - ½ łyżeczki tymianku, suszonego
  • ¼ łyżeczki majeranku, suszonego
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 szczypta soli

Nadzienie jarmużowo-ziemniaczane

  • 300 g jarmużu, tylko liście, pokrojonego na kawałki, bez twardych części
  • 500 g wody
  • 200 g ziemniaków, pokrojonych w 1-1,5 cm kostkę
  • 120 g cebuli, przekrojonej na pół
  • olej, ilość do smażenia naleśników
  • 150 - 200 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej, pokrojonej w 1-1,5 cm kostkę
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
  • 200 g śmietany, 18% tłuszczu
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
  • 1 szczypta ziela angielskiego, mielonego
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2808.3 kJ / 670.8 kcal
Białko
21.8 g
Węglowodany
54.2 g
Tłuszcz
40 g
Cholesterol
0 mg
Błonnik
5.2 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy

Pokaż wszystkie