Wielkopolskie naleśniki piwne z nadzieniem jarmużowo-ziemniaczanym

Wielkopolskie naleśniki piwne z nadzieniem jarmużowo-ziemniaczanym

4.0 11 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
4 porcje

Składniki

Ciasto piwne
  • jajka
    2
  • piwa (patrz wskazówka)
    300 g
  • mąki pszennej
    170 - 180 g
  • oliwy z oliwek
    1 łyżka
  • brandy
    1 łyżka
    1 łyżka koniaku
  • tymianku, suszonego
    ¼ - ½ łyżeczki
  • majeranku, suszonego
    ¼ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • soli
    1 szczypta
Nadzienie jarmużowo-ziemniaczane
  • jarmużu tylko liście, pokrojonego na kawałki, bez twardych części
    300 g
  • wody
    500 g
  • ziemniaków pokrojonych w 1-1,5 cm kostkę
    200 g
  • cebuli przekrojonej na pół
    120 g
  • olej ilość do smażenia naleśników
  • kiełbasy wieprzowej, wędzonej pokrojonej w 1-1,5 cm kostkę
    150 - 200 g
  • koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona
  • śmietany, 18% tłuszczu
    200 g
  • gałki muszkatołowej, mielonej
    1 szczypta
  • ziela angielskiego, mielonego
    1 szczypta
  • soli
    ¼ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ łyżeczki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 630.7 kcal / 2639 kJ
Białko 19.4 g
Tłuszcz 33.8 g
Węglowodany 57.2 g
Błonnik 5.7 g
Tłuszcz nasycony 10.9 g
Sód 776 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...