Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 180 g jajek (3 szt., rozm. M)
- 20 g oliwy z oliwek extra vergine
Farsz
- 500 g miąższu dyni, pokrojonego na 2-3 cm kawałki
- 150 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 1 żółtko
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- 1 szczypta soli, plus dodatkowa ilość do gotowania cappellacci
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- mąka pszenna, do oprószenia blatu
- woda, ilość do gotowania cappellacci
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 198.5 kJ / 47.4 kcal
- Białko
- 2.5 g
- Węglowodany
- 5.4 g
- Tłuszcz
- 1.9 g
- Błonnik
- 0.4 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zapiekanka z kuskusu i dyni (dla dzieci)
1h 40min
Gnocchi buraczane
30min
Dyniowe bułeczki śniadaniowe
1h 50 min
Gnocchi dyniowe z sosem ziołowo-chrzanowym
1h 30min
Azjatyckie curry z dynią i żeberkami
1h 40min
Tarta prowansalska
1h 15 min
Nuggetsy z kalafiora w cieście z ciecierzycy
1h
Pierogi z kaszą gryczaną, brokułami i twarogiem
1h 40min
Pierogi z kaszą jaglaną Mieczysławy Matkiewicz
1h 45min
Pieczone pierogi ze szpinakiem
1h 10min
Tarta z dynią
1h 40min
Placki dyniowe z parmezanem
45min