
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1000 g wody
- 500 g ziemniaków, mączystych pokrojonych w 4 cm kostkę
- 200 g liści szpinaku, świeżych
Pesto z rukoli
- 30 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 50 g rukoli
- 25 g liści bazylii, świeżych
- 2 ząbki czosnku
- 80 g oliwy z oliwek
- 30 g orzeszków piniowych prażonych (patrz wskazówka)
- 1 ¼ - 1 ¾ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do gotowania
- 1 - 1 ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 jajko
- 350 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu i podsypania ciasta
- 1 łyżeczkę gałki muszkatołowej, mielonej
- woda ilość do gotowania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 669.4 kcal / 2802.7 kJ
- Białko
- 19 g
- Tłuszcz
- 21.2 g
- Węglowodany
- 104.1 g
- Błonnik
- 5 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.9 g
- Sód
- 772.2 mg