Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1000 g wody
- 500 g ziemniaków, mączystych, pokrojonych w 4 cm kostkę
- 200 g liści szpinaku, świeżych
Pesto z rukoli
- 30 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 50 g rukoli
- 25 g liści bazylii, świeżych
- 2 ząbki czosnku
- 80 g oliwy z oliwek
- 30 g orzeszków piniowych, prażonych (patrz wskazówka)
- 1 ¼ - 1 ¾ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do gotowania
- 1 - 1 ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 jajko
- 350 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu i podsypania ciasta
- 1 łyżeczkę gałki muszkatołowej, mielonej
- woda, ilość do gotowania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2802.7 kJ / 669.4 kcal
- Białko
- 19 g
- Węglowodany
- 104.1 g
- Tłuszcz
- 21.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.9 g
- Błonnik
- 5 g
- Sód
- 772.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Spaghetti z kremowym sosem z bakłażana
35min
Quiche z burakami i oscypkiem na razowym spodzie z czarnuszką
2h 20min
Jaglany quiche ze szpinakiem i oliwkami
1h 45min
Tarta z komosy ryżowej z serem kozim i karmelizowaną cebulą
1h 50min
Zielone naleśniki z serkiem i szczypiorkiem
50min
Pesto z orzechów włoskich i rukoli
10min
Pesto z rukoli i orzechów laskowych
10min
Pesto szpinakowe
10min
Pesto z bazylii
10min
Pesto z rukoli
10min
Pesto z jarmużu
25min
Czerwone pesto z suszonych pomidorów
5 Min