Zupa krem z buraków i szaszłyki warzywne z tofu na parze
TM6 TM5

Zupa krem z buraków i szaszłyki warzywne z tofu na parze

4.1 (88 ocen)

Składniki

  • 4 ząbki czosnku
  • 50 g sosu sojowego
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 20 g miodu, płynnego
  • 1 łyżeczka rozmarynu, suszonego
  • 1 ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 250 g tofu, bardzo twardego, pokrojonego w 2 cm kostkę
  • 4 pieczarki, duże, pokrojone w ćwiartki
    lub 8 pieczarek, średnich, przekrojonych na pół
  • 8 - 12 pomidorków cherry
  • 1 cukinia, pokrojona w 1,5 cm plastry
  • 10 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do skropienia warzyw
  • 1 ¼ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki chili, mielonego
  • 100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 200 g włoszczyzny do zupy (marchewka, pietruszka, seler, por), pokrojonej na 2-3 cm kawałki
  • 500 g czerwonych buraków, pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 700 g wody
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 1 - 2 łyżeczki chrzanu, tartego
  • 3 łyżki słonecznika łuskanego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 - 2 łyżki białego octu winnego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1452.8 kJ / 347 kcal
Białko
16.5 g
Węglowodany
34 g
Tłuszcz
19.3 g
Tłuszcz nasycony
3.4 g
Błonnik
8 g
Sód
1387.3 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy