Pikantna marokańska zupa z soczewicą

Pikantna marokańska zupa z soczewicą

4.1 76 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 35 min
10 porcji

Składniki

  • cebuli przekrojonej na pół
    300 g
  • oliwy z oliwek
    50 g
  • imbiru, suszonego, mielonego
    2 łyżeczki
  • kolendry, mielonej
    2 łyżeczki
  • kminu rzymskiego, mielonego
    2 łyżeczki
  • papryki słodkiej, mielonej
    2 łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • cynamonu, mielonego
    1 łyżeczka
  • kurkumy, suszonej, mielonej
    1 łyżeczka
  • pieprzu cayenne, mielonego
    ½ łyżeczki
  • gałki muszkatołowej, mielonej
    ½ łyżeczki
  • przecieru pomidorowego, typu passata
    1400 - 1600 g
    1400 - 1600 g krojonych pomidorów, z puszki
  • czerwonej soczewicy, suszonej
    200 g
  • wody
    1500 g
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    4 łyżeczki
    4 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • sól do smaku
  • kolendry, świeżej tylko liście
    4 - 5 gałązek

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 147 kcal / 614 kJ
Białko 7 g
Tłuszcz 6 g
Węglowodany 13 g
Błonnik 5.4 g
Tłuszcz nasycony 1 g
Sód 899 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...