Wersje kompatybilne
Pikantna marokańska zupa z soczewicą
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g cebuli, przekrojonej na pół
- 50 g oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
- 2 łyżeczki kolendry, mielonej
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- 2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- 1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
-
1400 - 1600
g przecieru pomidorowego, typu passata
lub 1400 - 1600 g krojonych pomidorów, z puszki - 200 g czerwonej soczewicy, suszonej
- 1500 g wody
-
4
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 4 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone - sól, do smaku
- 4 - 5 gałązek kolendry, świeżej, tylko liście
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 614 kJ / 147 kcal
- Białko
- 7 g
- Węglowodany
- 13 g
- Tłuszcz
- 6 g
- Tłuszcz nasycony
- 1 g
- Błonnik
- 5.4 g
- Sód
- 899 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Marokańska zupa z ciecierzycy
40 min
Grecka zupa z soczewicy
40 min
Zupa z zielonej soczewicy i papryki
40 min
Turecka zupa z czerwonej soczewicy i kaszy bulgur
30min
Zupa z ciecierzycą i bakłażanem
35 min
Koshari (egipskie danie jednogarnkowe)
35 min
Zupa z czerwoną soczewicą
45min
Zupa krem z czerwonej soczewicy
25min
Pikantna zupa imbirowo-limonkowa z wędzonym tofu
30min
Marokańska zupa harira z kurczakiem; Sałatka z kalafiorem, kaszą bulgur i żurawiną na ciepło
1h 5min
Zupa pomidorowa z ryżem, soczewicą i szpinakiem
30min
Zupa z soczewicy i papryki z dodatkiem harissy
45min