Pęczotto z dynią i kurkami
TM6 TM5

Pęczotto z dynią i kurkami

4.2 (128 ocen)

Składniki

  • 250 g kaszy jęczmiennej pęczak
  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 50 g cebuli szalotki, pokrojonej w ćwiartki
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 200 g kurek, świeżych, oczyszczonych
  • ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do przyprawienia dyni
  • 600 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • oliwa z oliwek, do skropienia dyni
  • 1 łyżeczka tymianku, świeżego, tylko liście, drobno pokrojonego
  • pieprz czarny, mielony, do przyprawienia dyni
  • 400 g dyni Hokkaido, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 3 cm kostkę
    lub 400 g dyni mrożonej, uprzednio rozmrożonej

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1649.5 kJ / 394 kcal
Białko
7.5 g
Węglowodany
58.8 g
Tłuszcz
18.5 g
Tłuszcz nasycony
8 g
Błonnik
8.7 g
Sód
996 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy