Krem z marchwi z harissą i chrupiącą ciecierzycą

Krem z marchwi z harissą i chrupiącą ciecierzycą

4.4 83 oceny
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 55 min
6 porcji

Składniki

Pieczona ciecierzyca
  • białej ciecierzycy, ugotowanej odsączonej z zalewy (patrz wskazówka)
    200 g
  • oliwy z oliwek
    20 g
  • kminu rzymskiego, mielonego
    1 łyżeczka
  • soli
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    1 łyżeczka
Krem z marchwi z harissą
  • marchewki pokrojonej w 3 cm plastry
    1000 g
  • cebuli pokrojonej na kawałki
    100 g
  • ząbki czosnku
    2
  • oliwy z oliwek
    20 g
  • pasty harissa (patrz wskazówka)
    1 - 2 łyżki
  • czerwonej soczewicy, suszonej uprzednio opłukanej pod bieżącą wodą
    90 g
  • wody
    1000 g
  • koncentratu bulionu warzywnego lub mięsnego, wykonanego w TM
    1 - 2 łyżeczki
    1 - 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), warzywnego lub mięsnego (na 0,5 l), pokruszone
  • sól ilość do smaku
  • pieprz czarny, mielony ilość do smaku
  • kolendra, świeża ilość do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 229.4 kcal / 960.3 kJ
Białko 9.2 g
Tłuszcz 10.1 g
Węglowodany 36 g
Błonnik 10.1 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...