Urządzenia i Akcesoria
Krem z marchwi z harissą i chrupiącą ciecierzycą
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 55 min
6 porcji
Składniki
Pieczona ciecierzyca
-
200 g białej ciecierzycy, ugotowanej odsączonej z zalewy (patrz wskazówka)
-
20 g oliwy z oliwek
-
1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
-
½ łyżeczki soli
-
1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
Krem z marchwi z harissą
-
1000 g marchewki pokrojonej w 3 cm plastry
-
100 g cebuli pokrojonej na kawałki
-
2 ząbki czosnku
-
20 g oliwy z oliwek
-
1 - 2 łyżki pasty harissa (patrz wskazówka)
-
90 g czerwonej soczewicy, suszonej uprzednio opłukanej pod bieżącą wodą
-
1000 g wody
-
1 - 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), warzywnego lub mięsnego (na 0,5 l), pokruszone1 - 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego lub mięsnego, wykonanego w TM
-
sól ilość do smaku
-
pieprz czarny, mielony ilość do smaku
-
kolendra, świeża ilość do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
9.2 g
Kalorie
960.3 kJ /
229.4 kcal
Tłuszcz
10.1 g
Błonnik
10.1 g
Węglowodany
36 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
KUCHNIA BLISKIEGO WSCHODU
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Zupa krem z ciecierzycy i kalafiora
45 Min
Zupa warzywna z miętowym pesto
30 Min
Zupa z ciecierzycy, dyni i jarmużu
45 Min
Krem z zielonej soczewicy z jajkiem przepiórczym
45 Min
Zupa z ciecierzycą i bakłażanem
35 Min
Zupa z batatów z pastą curry
25 Min
Zupa krem z papryki z żółtą soczewicą i mlekiem kokosowym
40 Min
Krem z kalafiora z czarną soczewicą
1 Std. 50 Min
Krem marchewkowo-imbirowy z soczewicą
50 Min
Zupa z soczewicy i papryki z dodatkiem harissy
45 Min
Zupa krem z resztek warzyw
50 Min
Zupa krem marchewkowy z kolendrą
25 Min