
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pieczona ciecierzyca
- 200 g białej ciecierzycy, ugotowanej odsączonej z zalewy (patrz wskazówka)
- 20 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
Krem z marchwi z harissą
- 1000 g marchewki pokrojonej w 3 cm plastry
- 100 g cebuli pokrojonej na kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 1 - 2 łyżki pasty harissa (patrz wskazówka)
- 90 g czerwonej soczewicy, suszonej uprzednio opłukanej pod bieżącą wodą
- 1000 g wody
-
1 - 2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego lub mięsnego, wykonanego w TM
lub 1 - 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) warzywnego lub mięsnego (na 0,5 l), pokruszone - sól ilość do smaku
- pieprz czarny, mielony ilość do smaku
- kolendra, świeża ilość do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 229.4 kcal / 960.3 kJ
- Białko
- 9.2 g
- Tłuszcz
- 10.1 g
- Węglowodany
- 36 g
- Błonnik
- 10.1 g