Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g dried red lentils (see Tips)
- 1000 g filtered water, plus extra for soaking
- 1 tsp extra virgin olive oil
- ¾ tsp salt
- 1 apple, peeled, cored and cut into pieces (approx. 2-3 cm)
- 1 garlic clove
- 3 spring onions/shallots, trimmed and cut into thirds
- ½ tsp lemon juice
- 3 - 4 tbsp vegan mayonnaise (see Tips)
- 1 ½ tsp nutritional yeast (see Tips)
- 1 - 2 pinches ground turmeric
- 2 tsp curry powder
- 400 g canned chickpeas, rinsed and drained (approx. 250 g after draining)
- ground black pepper, to taste
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 902.6 kJ / 214.9 kcal
- Białko
- 7.7 g
- Węglowodany
- 19 g
- Tłuszcz
- 10.9 g
- Błonnik
- 4.4 g
Alternatywne przepisy
Lentil bolognese
30min
Pulled BBQ jackfruit
25 min
Thai tofu and sweet potato cakes
30min
Millet cashew stir-fry
30min
Sweet and sour tempeh
50min
Jackfruit and mayo sandwich filling
5 min
Vegan walnut and black bean burger
4h 40 min
Green goddess pizza
1h 30 min
Sweet potato lasagne
1h 20min
Zucchini, lentil and coconut stew
30min
Chickpea shawarma salad bowl
40 Min
Vegan moussaka
1h 50min