Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 spicchio di aglio
- 500 g di sarde fresche, pulite, deliscate e a pezzi
- 100 g di pangrattato
- 2 pizzichi di sale
- 2 pizzichi di pepe nero macinato
- 15 g di uvetta passa, precedentemente ammollata in acqua tiepida e strizzata
- 15 g di pinoli sgusciati
- 50 g di olio extravergine di oliva + q.b.
- 200 g di cipolle a fettine sottili
- 200 g di sedano a tocchetti
- 100 g di olive verdi denocciolate
- 25 g di capperi sotto sale, dissalati
- 400 g di pomodori pelati a pezzi
- 50 g di aceto di vino bianco
- 20 g di zucchero
- Wartości odżywcze
- na 1 porzione
- Kalorie
- 1468 kJ / 351 kcal
- Białko
- 22 g
- Węglowodany
- 24.6 g
- Tłuszcz
- 18.3 g
Alternatywne przepisy
Caponata di pesce spada e melanzane
1h 30 min
Panelle
1 godz. 25 min
Sfinciuni
3 Std. 30 Min
Sarde in saor
25h
Linguine al nero di seppia
45 min.
Pesce spada al salmoriglio
5 min.
Pappardelle con macco di fave fresche
55 min.
Macco di fave messinesi con calamari
50min
Pasta con le sarde (Pasta chi sardi)
55 min.
Sarde a beccafico
35 min
Polpette con le sarde
25min
Involtini di pesce spada alla pantesca
1h