Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- ½ - 1 ząbek czosnku
- 50 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 20 g oliwy z oliwek
- 450 g wody
- 20 g ryżu białego, krótkoziarnistego, np. arborio
- 60 g jabłka, obranego, bez gniazd nasiennych, pokrojonego na ok. 2 cm kawałki
- 100 g czerwonej soczewicy, suszonej, opłukanej
- 1 liść laurowy, suszony (opcjonalnie)
- 1 szczypta kminu rzymskiego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 649 kJ / 155 kcal
- Białko
- 7 g
- Węglowodany
- 21.6 g
- Tłuszcz
- 5.8 g
- Błonnik
- 3.1 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Purée warzywne z indykiem (dla dzieci)
1h
Bataty z pomidorami i makaronem (dla dzieci)
45 min
Purée dyniowe z ziemniakami, porem i morszczukiem (dla dzieci)
35min
Purée z batatów, cukinii i pora (dla dzieci)
25min
Przecier z jabłkiem, malinami i awokado
25min
Bezglutenowa owsianka zbożowa z jabłkiem
25min
Purée ziemniaczane z marchewką i cukinią (dla dzieci)
35min
Mus jabłkowy z marchewką
15min
Purée ziemniaczane z dynią (dla dzieci)
35min
Kleik z kaszą manną, jabłkiem i mlekiem
20min
Kleik z kaszą jaglaną, bananem i mlekiem
25min
Zupa krem warzywna (dla dzieci)
1h