
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 260 g wody
- 1 łyżeczka cukru
- 20 g drożdży świeżych pokruszonych
- 20 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
Wierzch
- 40 - 50 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia blachy
- 1 ząbek czosnku
- 3 gałązki natki pietruszki, świeżej tylko liście
- ½ łyżeczki oregano, suszonego
- 80 - 100 g filetów z anchois, w oleju odsączonych
- 10 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 208.1 kcal / 870.6 kJ
- Białko
- 7.4 g
- Tłuszcz
- 5.7 g
- Węglowodany
- 33.7 g
- Błonnik
- 1.7 g
Alternatywne przepisy
Focaccia z pomidorkami i oliwkami
2 godz.
Focaccia z figami i rozmarynem
2 godz.
Focaccia
2 godz. 50 min
Focaccia z pomidorkami koktajlowymi
1 godz. 40 min
Mini foccacie z oregano
3 godz. 40 min
Focaccia z cebulą, oliwkami i rozmarynem
2 godz. 35 min
Mini focaccie
2 godz. 5 min
Focaccia z kurkami i rozmarynem, pasta serowo-śmietanowa
2 godz. 20 min
Pełnoziarnista focaccia z rozmarynem
2 godz. 5 min
Chrupiąca focaccia
2 godz. 10 min
Focaccia z cebulą
2 godz. 20 min
Focaccia z brokułami i anchois
2 godz. 15 min