Tarta dyniowa

Tarta dyniowa

3.8 97 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 3 godz. 15 min
12 porcji

Składniki

Ciasto kruche
  • masła pokrojonego na kawałki
    120 g
  • mąki pszennej
    220 g
  • wody
    50 g
  • cukru trzcinowego, nierafinowanego
    70 g
  • soli
    1 szczypta
Wypełnienie i dekoracja
  • cukru
    120 g
  • cynamonu, mielonego
    ½ łyżeczki
  • imbiru, suszonego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • gałki muszkatołowej, mielonej
    2 szczypty
  • goździków, mielonych
    2 szczypty
  • wody
    500 g
  • dyni Hokkaido pokrojonej na 1,5 cm kawałki
    700 g
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    150 g
    150 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu
  • jajka
    4
  • gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki
    50 g

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 312 kcal / 1308 kJ
Białko 6 g
Tłuszcz 17 g
Węglowodany 34 g
Błonnik 2.4 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...