Tarta dyniowa

Tarta dyniowa

3.9 99 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 3 godz. 15 min
12 porcji

Składniki

Ciasto kruche
  • 120 g masła pokrojonego na kawałki
  • 220 g mąki pszennej
  • 50 g wody
  • 70 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 1 szczypta soli
Wypełnienie i dekoracja
  • 120 g cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • ½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
  • 2 szczypty goździków, mielonych
  • 500 g wody
  • 700 g dyni Hokkaido pokrojonej na 1,5 cm kawałki
  • 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
    150 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu
  • 4 jajka
  • 50 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 312 kcal / 1308 kJ
Białko 6 g
Tłuszcz 17 g
Węglowodany 34 g
Błonnik 2.4 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...