Wersje kompatybilne
Burgery fasolowe z sosem pistou i surówką kolesław
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Sos pistou
- 80 g liści bazylii, świeżych
- 3 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki soli
- 80 g oliwy z oliwek, dobrej jakości (patrz wskazówka)
Kolesław
- 1 cytryna, ekologiczna
- 1 ząbek czosnku
- 20 g octu jabłkowego
- 40 g oliwy z oliwek
- 20 - 40 g miodu
- 2 szczypty soli
- 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 50 g cebuli dymki, tylko zielona część, posiekana
- 70 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 230 g białej kapusty, pokrojonej na kawałki
Burgery fasolowe
- 1 ząbek czosnku
- 110 g cebuli, przekrojonej na pół
- 50 g płatków owsianych bezglutenowych
- 240 g czarnej fasoli, z puszki, odsączonej z zalewy (ok. 1 puszka)
- ½ łyżeczki chili, mielonego
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- olej, ilość do smażenia
- 4 bułki, dostosowane do diety (patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2527 kJ / 607 kcal
- Białko
- 10.8 g
- Węglowodany
- 52 g
- Tłuszcz
- 36.5 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wegański sos boloński
40 min
Szarpany jackfruit BBQ
25min
Burgery z buraka
3h 25min
Curry z tofu i aromatycznym ryżem
1h 30min
Pieczone falafele i sos jogurtowy z koperkiem
14h 20min
Jaglane nuggetsy z sosem jogurtowo-musztardowym
2h
Burger wegański
3h 55min
Wegeburgery z kaszy jaglanej i buraka
1 Std. 15 Min
Ziołowe falafele z sosem jogurtowym z tahini
15 godz.
Wegańska lasagne z domowym makaronem i soczewicą
2h 20min
Pulpeciki z ciecierzycy z letnią sałatką pomidorową
1h
Wegetariańskie burgery z fasoli
1h 10min