Wersje kompatybilne
Kurczak pieczony z tapenadą i purée ziemniaczane z karmelizowaną cebulą
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Tapenada
- 1 ząbek czosnku
- 120 g czarnych oliwek, bez pestek
- 30 g kaparów, konserwowych, odsączonych z zalewy
- 5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 2 filety z anchois, z puszki, solone
-
1
gałązka tymianku, świeżego, tylko liście
lub 1 łyżeczka tymianku, suszonego - 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 30 g oliwy z oliwek
Nadzienie
- 2 ząbki czosnku
- 2 - 3 gałązki rozmarynu, świeżego, tylko liście
- 1 cytryna, mała, ekologiczna, pokrojona w ćwiartki
- 1 płaska łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Przygotowanie kurczaka
- 1 tuszka z kurczaka (ok. 1200-1500 g)
- sól, ilość do oprószenia kurczaka
- pieprz czarny, mielony, ilość do oprószenia kurczaka
- papryka ostra, mielona, ilość do oprószenia kurczaka
- 200 g wody
-
1
płaska łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
lub ¾ kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszonej
Purée ziemniaczane z karmelizowaną cebulą
- 300 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 20 g masła
- 15 g oliwy z oliwek
-
20
g cukru trzcinowego, nierafinowanego
lub 20 g płynnego karmelu -
½
łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub ½ kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszonej - 1000 g ziemniaków, mączystych, pokrojonych w 2 cm kostkę
- 1 łyżeczka soli
- 350 g mleka
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2731 kJ / 653 kcal
- Białko
- 45 g
- Węglowodany
- 35 g
- Tłuszcz
- 35 g
- Błonnik
- 4.7 g
Alternatywne przepisy
Wołowina w czerwonym winie
2 Std. 10 Min
Cielęcina w sosie z kolorowym pieprzem
30min
Dorsz z aïoli i warzywami
50 min
Roladki po prowansalsku (Alouettes)
1 godz. 30 min
Piersi z kurczaka nadziewane cytrynową ricottą z pomidorowym risotto
55 min
Eskalopki cielęce w sosie śmietanowym z pieczarkami
45 min
Ossobuco po mediolańsku
1 godz. 10 min
Polędwica wołowa z warzywami
1h 50min
Sauté z cielęciny
1 godz. 25 min
Gulasz cielęcy
1 godz. 15 min
Ziemniaczki śródziemnomorskie
2 godz. 30 min
Ziołowy kurczak Aleksandry Miotk
1 godz. 10 min