
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
10
g borowików, suszonych
lub 10 g grzybów, suszonych, np. podgrzybków - woda, ciepła, ilość do zalania grzybów
- 500 g polędwicy wołowej, w jednym kawałku (Ø ok. 5 cm)
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 50 g cebuli szalotki, pokrojonej w ćwiartki
- 70 g suszonych pomidorów, w oleju, nieodsączonych
- 150 g białego wina, wytrawnego
- 200 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu, wołowego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu, wołowego (na 0,5 l), bezglutenowa, pokruszona - 250 g ziemniaków, pokrojonych na 2 cm kawałki
- 100 g zielonego groszku, mrożonego, uprzednio rozmrożonego
- 200 g bobu, mrożonego, uprzednio rozmrożonego
- ¼ łyżeczki soli (opcjonalnie)
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1490.8 kJ / 356.1 kcal
- Białko
- 33.7 g
- Węglowodany
- 29.9 g
- Tłuszcz
- 10.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.8 g
- Błonnik
- 7.1 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Udziec indyczy zawijany w boczek z ziemniakami
1 godz. 40 min
Gulasz wołowy z grzybami i rozmarynowym pęczakiem
1 godz. 50 min
Sałatka z polędwicą wołową, młodymi ziemniakami i szpinakiem
1 Std.
Roladki z indyka z cebulą i papryką z batatami i brokułem, zupa pieczarkowa
1hod. 15min
Pstrąg pieczony w soli z sosem musztardowym i warzywa na parze
1 Std.
Cielęcina w sosie z kolorowym pieprzem
30 min.
Wołowina w czerwonym winie
2h 10min
Perliczki pieczone z jałowcem
2 Std.
Pstrąg w sosie holenderskim
1 Std. 5 Min
Piersi z kaczki w sosie pomarańczowo-imbirowym z purée ziemniaczanym i fasolką szparagową
1 Std.
Pierś z kaczki z sosem z czerwonego wina, purée selerowo-kalafiorowe
1 godz. 50 min
Polędwica wieprzowa z kapustą kiszoną i purée ziemniaczanym
1 Std. 10 Min