Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
10
g borowików, suszonych
lub 10 g grzybów, suszonych, np. podgrzybków - woda, ciepła, ilość do zalania grzybów
- 500 g polędwicy wołowej, w jednym kawałku (Ø ok. 5 cm)
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 50 g cebuli szalotki, pokrojonej w ćwiartki
- 70 g suszonych pomidorów, w oleju, nieodsączonych
- 150 g białego wina, wytrawnego
- 200 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu, wołowego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu, wołowego (na 0,5 l), bezglutenowa, pokruszona - 250 g ziemniaków, pokrojonych na 2 cm kawałki
- 100 g zielonego groszku, mrożonego, uprzednio rozmrożonego
- 200 g bobu, mrożonego, uprzednio rozmrożonego
- ¼ łyżeczki soli (opcjonalnie)
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1490.8 kJ / 356.1 kcal
- Białko
- 33.7 g
- Węglowodany
- 29.9 g
- Tłuszcz
- 10.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.8 g
- Błonnik
- 7.1 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym
50min
Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowym i purée ziemniaczane
45min
Piersi z kaczki w papilotach z sosem pomarańczowym
2h 45min
Polędwica w sosie musztardowym
1 Std. 30 Min
Wołowina w czerwonym winie
2h 10min
Gulasz wołowy z papryką
1 Std. 25 Min
Wołowina z pieczarkami
30min
Udziec indyczy zawijany w boczek z ziemniakami
1h 40min
Polędwica wołowa w papilotach ze szpinakiem
45min
Gulasz wołowy z knedlami z czerstwego pieczywa
2h
Polędwica wieprzowa w sosie musztardowym
30min
Cielęcina w sosie z kolorowym pieprzem
30min