
Urządzenia i Akcesoria
Szaszłyki wołowe z salsą pomidorową
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje
Składniki
Szaszłyki
-
5 - 10 g liści mięty, świeżych (ok. 1 pęczek)
-
5 - 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście (ok. 1 pęczek)
-
350 g wody
-
150 g kaszy kuskus
-
400 g mięsa wołowego, mielonego podzielonego na kawałki
-
1 łyżeczka soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
-
1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
-
½ łyżeczki chili, mielonego
-
oliwa z oliwek do posmarowania
Salsa pomidorowa
-
½ - 1 ząbek czosnku
-
50 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
-
300 g pomidorów, dojrzałych pokrojonych na kawałki
-
5 g octu balsamicznego
-
1 łyżeczka oregano, suszonego
-
½ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
½ łyżeczki cukru
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
416.9 kcal /
1744.1 kJ
Białko
22.7 g
Tłuszcz
21.1 g
Węglowodany
34.2 g
Błonnik
3.1 g
Tłuszcz nasycony
7.7 g
Sód
950.3 mg