Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Biszkopt
- 20 g masła, bardzo miękiego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 4 jajka
- 120 g cukru
-
½
łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 1 łyżeczka cukru wanilinowego - 120 g mąki tortowej
- 1 szczypta soli
Warstwa owocowa i bita śmietana
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu, schłodzonej
- 1 łyżka cukru pudru
- 400 g truskawek, świeżych
- 4 - 5 łyżek soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 2 łyżki cukru
- 180 g dżemu truskawkowego
- 50 g wody
- 50 g galaretki truskawkowej, w proszku, słodzonej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1560.9 kJ / 373.1 kcal
- Białko
- 5.8 g
- Węglowodany
- 57.8 g
- Tłuszcz
- 13.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.8 g
- Błonnik
- 1.5 g
- Sód
- 99.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Clafoutis z rabarbarem
50min
Ciasto z truskawkami
8u. 30min
Trifle truskawkowe z kremem mascarpone
50min
Torcik truskawkowo-serowy na zimno
6u. 30min
Torcik z bezą i truskawkami
2h
Ciasto muffinowe z truskawkami i migdałową kruszonką
1h
Ciasto czekoladowe na parze z bitą śmietaną
1h 10min
Ciasto z jagodami pod bezową kołderką
2h
Tort biszkoptowy z masą z mascarpone
2u. 55min
Jogurtowy placek ze śliwkami
1h 20min
Sernik na zimno z galaretką i owocami
4u. 30min
Szarlotka tradycyjna
2 Std. 20 Min