
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
120
g cukru
lub 120 g cukru trzcinowego, nierafinowanego -
250
g masła, pokrojonego na kawałki
lub 250 g margaryny (patrz wskazówka) - 200 g miodu, płynnego
- 1 jajko, rozm. M
- 600 g mąki pszennej, typ 500, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 25 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
-
2
łyżeczki korzennej przyprawy do piernika, wykonanej w TM
lub 3 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika - 1 szczypta soli
- lukier królewski, wykonany w TM (patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 21656.6 kJ / 5176.1 kcal
- Białko
- 74.9 g
- Węglowodany
- 756.5 g
- Tłuszcz
- 216.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 132.9 g
- Błonnik
- 24 g
- Sód
- 903.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Krwawe paluchy wiedźmy
4 godz. 10 min
Szwedzkie pierniczki
1 godz. 30 min
Lukier
2 godz.
Pierniczki-witrażyki
2 godz. 10 min
Domowe lizaki
40 min
Eliksir wiedźmy
10 min
Świąteczny tort piernikowo-czekoladowy
1 godz. 40 min
Ciasteczka wstążeczki bez cukru
1 godz. 15 min
Bentō śniadaniowe
40 min
Słodki kalendarz adwentowy
1 godz. 20 min
Ciasteczka z wróżbą
1 godz. 20 min
Wytrawne paluchy wiedźmy
1 godz.