
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
120
g cukru
lub 120 g cukru trzcinowego, nierafinowanego -
250
g masła, pokrojonego na kawałki
lub 250 g margaryny (patrz wskazówka) - 200 g miodu, płynnego
- 1 jajko, rozm. M
- 600 g mąki pszennej, typ 500, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 25 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
-
2
łyżeczki korzennej przyprawy do piernika, wykonanej w TM
lub 3 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika - 1 szczypta soli
- lukier królewski, wykonany w TM (patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 1 Cały przepis
- Kalorie
- 22751 kJ / 5434 kcal
- Białko
- 75 g
- Węglowodany
- 789 g
- Tłuszcz
- 223 g
- Tłuszcz nasycony
- 143 g
- Błonnik
- 150 g
- Sód
- 904 mg