Burger wegański

Burger wegański

4.5 99 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 3 godz. 55 min
4 sztuki

Składniki

Bułka
  • 15 g cukru
  • 350 g mąki pszennej
  • 210 g wody
  • 5 g drożdży świeżych
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • olej ilość do natłuszczenia miski
Burger
  • 1200 g wody plus dodatkowe 3 łyżki do namoczenia siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki soli
  • 100 g komosy ryżowej (quinoa)
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 30 g cebuli szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g czarnej fasoli, z puszki opłukanej i odsączonej z zalewy
  • 10 g bułki tartej
  • 35 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
  • 20 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
  • mąka pszenna ilość do oprószenia blatu
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 4 łyżeczki maku
Przygotowanie
  • 4 łyżki ketchupu
  • 8 liści sałaty karbowanej
  • 8 plastrów pomidora
  • 1 awokado (opcjonalnie) pokrojone w plastry
  • 1 czerwona cebula pokrojona w krążki

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 770 kcal / 3222 kJ
Białko 21.7 g
Tłuszcz 29.2 g
Węglowodany 112 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...