Burger wegański

Burger wegański

4.5 96 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 3 godz. 55 min
4 sztuki

Składniki

Bułka
  • cukru
    15 g
  • mąki pszennej
    350 g
  • wody
    210 g
  • drożdży świeżych
    5 g
  • soli
    1 ½ łyżeczki
  • olej ilość do natłuszczenia miski
Burger
  • wody plus dodatkowe 3 łyżki do namoczenia siemienia lnianego
    1200 g
  • soli
    2 łyżeczki
  • komosy ryżowej (quinoa)
    100 g
  • siemienia lnianego
    1 łyżka
  • oliwy z oliwek
    30 g
  • cebuli szalotki
    30 g
  • ząbek czosnku
    1
  • czarnej fasoli, z puszki opłukanej i odsączonej z zalewy
    200 g
  • bułki tartej
    10 g
  • orzechów włoskich, łuskanych, połówek
    35 g
  • koncentratu pomidorowego
    20 g
  • kminu rzymskiego, mielonego
    2 łyżeczki
  • papryki wędzonej, mielonej
    2 łyżeczki
  • mąka pszenna ilość do oprószenia blatu
  • pieprzu czarnego, mielonego
    1 szczypta
  • maku
    4 łyżeczki
Przygotowanie
  • ketchupu
    4 łyżki
  • sałaty karbowanej
    8 liści
  • pomidora
    8 plastrów
  • awokado (opcjonalnie) pokrojone w plastry
    1
  • czerwona cebula pokrojona w krążki
    1

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 770 kcal / 3222 kJ
Białko 21.7 g
Tłuszcz 29.2 g
Węglowodany 112 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...