
Urządzenia i Akcesoria
Farinata - włoski placek z ciecierzycy
Przygotowanie 5 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
4 porcje
Składniki
-
ciecierzycy, suszonej200 g
-
wody300 g
-
soli½ łyżeczki
-
oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia30 g
-
suszonych pomidorów, w oleju odsączonych z zalewy, pokrojonych na kawałki60 g
-
zielonych oliwek, bez pestek przekrojonych na pół60 g
-
szałwia, świeża drobno posiekana, do dekoracji
-
pieprz czarny, świeżo mielony do oprószenia
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
315.8 kcal /
1321.1 kJ
Białko
12.5 g
Tłuszcz
13.2 g
Węglowodany
40.5 g
Błonnik
8.5 g
Tłuszcz nasycony
1.7 g
Sód
576.3 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMożesz także polubić...
Pasta z pieczonego kalafiora z parmezanem
1 godz. 10 min
Krakersy z komosy ryżowej i chia
35 min
Pełnoziarnista focaccia z rozmarynem
2 godz. 5 min
Ciastka z mąki z ciecierzycy (Panisses)
40 min
Pasta z cukinii i soczewicy
1 godz. 10 min
Suflety szpinakowo-serowe
40 min
Placek z ciecierzycy z warzywnym dipem curry
1 godz. 20 min
Pasta z czerwonej fasoli z czarnuszką
5 min
Wegański placek (farinata)
1 godz. 50 min
Placuszki pomidorowo-ciecierzycowe
40 min
Naleśniki z ciecierzycy z farszem z suszonych pomidorów i rukolą
45 min
Placek z hummusem z cieciorki
20 min