Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g ciecierzycy, suszonej
- 300 g wody
- ½ łyżeczki soli
- 30 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 60 g suszonych pomidorów, w oleju, odsączonych z zalewy, pokrojonych na kawałki
- 60 g zielonych oliwek, bez pestek, przekrojonych na pół
- szałwia, świeża, drobno posiekana, do dekoracji
- pieprz czarny, świeżo mielony, do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1321.1 kJ / 315.8 kcal
- Białko
- 12.5 g
- Węglowodany
- 40.5 g
- Tłuszcz
- 13.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.7 g
- Błonnik
- 8.5 g
- Sód
- 576.3 mg
Alternatywne przepisy
Krakersy z kapustą kiszoną i nasionami konopi
1h
Wytrawne ciastka z komosy ryżowej i chia
45 min
Libańskie chlebki z zatarem i sałatką z kaszy pęczak
2h 20 min
Wegańska gryczana pizza z konfiturą z czerwonej cebuli i brokułami
1h 55 min
Bezglutenowe bazyliowe kluski kładzione
1 Std. 5 Min
Wegański placek (farinata)
1h 50min
Kakaowo-orzechowe ciastka orkiszowe bez pieczenia
1h 45 min
Placek z ciecierzycy z warzywnym dipem curry
1h 20min
Tarta z komosy ryżowej z serem kozim i karmelizowaną cebulą
1h 50min
Focaccia (bez glutenu)
1h
Roladki z bakłażana z pastą orzechową
50 min
Pasztet warzywny z soczewicą
2 Std. 30 Min