Farinata - włoski placek z ciecierzycy

Farinata - włoski placek z ciecierzycy

3.5 84 oceny
Przygotowanie 5 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
4 porcje

Składniki

  • 200 g ciecierzycy, suszonej
  • 300 g wody
  • ½ łyżeczki soli
  • 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 60 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych z zalewy, pokrojonych na kawałki
  • 60 g zielonych oliwek, bez pestek przekrojonych na pół
  • szałwia, świeża drobno posiekana, do dekoracji
  • pieprz czarny, świeżo mielony do oprószenia

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 576.3 mg
Białko 12.5 g
Kalorie 1321.1 kJ / 315.8 kcal
Tłuszcz 13.2 g
Błonnik 8.5 g
Tłuszcz nasycony 1.7 g
Węglowodany 40.5 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...