Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 30 g grzybów, suszonych, np. borowików, podgrzybków
- 300 g wody, wrzącej
- 120 g cebuli, przekrojonej na pół
- 30 g masła
- 450 - 480 g białej fasoli, z puszki, np. cannellini, odsączonej i przepłukanej (2 puszki)
- 550 - 600 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona -
2
liście szałwii, świeże
lub ½ łyżeczki liści szałwii, suszonych - ¾ łyżeczki soli
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 561 kJ / 134 kcal
- Białko
- 7.4 g
- Węglowodany
- 18.5 g
- Tłuszcz
- 5.9 g
- Błonnik
- 6.4 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa selerowa na białym winie z krewetkami
50min
Wielkopolskie naleśniki piwne z nadzieniem jarmużowo-ziemniaczanym
1 Std. 30 Min
Orientalny krem z fasoli
30 Min
Zupa krem z czarnej fasoli
20 Min
Gulasz z fasoli czarne oczko i kalmarów
5 Std. 15 Min
Zupa krem z pieczonej pietruszki z migdałami
1 Std. 30 Min
Zupa z chleba
20 Min
Zupa krem kalafiorowa z fenkułem i szafranem
40min
Zupa krem z borowików
1 Std. 30 Min
Krem z suszonych grzybów
55min
Zupa cebulowa
1 Std.
Zupa grzybowa
1 Std. 15 Min