![Pain au chocolat Pain au chocolat](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/69F3A9F7-D0F2-468E-AECA-6C89981EEB71/Derivates/BBF64B18-EE95-4384-B18F-6F6AB6B2A7CB.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
La pâte (la veille)
- 120 g d'eau
- 120 g de lait demi-écrémé
- 20 g de levure boulangère fraîche
- 500 g de farine de blé, type 55
- 50 g de sucre en poudre
- 1 c. à café bombée de sel
- 50 g de beurre doux, coupé en morceaux
Le jour même
- 250 g de beurre doux en plaquette entière
- farine de blé, type 55, pour le plan de travail
- 40 bâtons de chocolat noir (pour pains au chocolat)
- 1 œuf, pour la dorure
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1246 kJ / 298 kcal
- Białko
- 3.8 g
- Węglowodany
- 30 g
- Tłuszcz
- 17.9 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Croissant
16h
Brioche "super bonne"
3h
Baguette viennoise
4h 25min
Pains au lait façon "tangzhong"
24h
Baguette
3 godz. 45 min
Baguette express
2h 35min
Miniviennoiseries express
5 godz. 20 min
Baguette tradition et baguette épi
5h 15min
Petits pains au chocolat
13 Std.
Petits pains aux raisins
24h
Brioche suisse aux pépites de chocolat
6h 15min
Pain de mie moelleux
3h 25 min