![Croissant Croissant](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/24EC2CA8-D5C8-42F9-B420-8D5DA7D78CBE/Derivates/1E43FA2E-0C3A-4E16-86E6-72B59BDBCA30.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
La veille
- 120 g d'eau
- 120 g de lait demi-écrémé
- 15 g de levure boulangère fraîche
- 500 g de farine de blé, type 55
- 50 g de sucre en poudre
- 1 c. à café bombée de sel
- 50 g de beurre doux, coupé morceaux
Le jour même
- 250 g de beurre doux (une plaquette entière)
- farine de blé, type 55, pour le plan de travail
- 1 œuf, pour la dorure
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 919 kJ / 219 kcal
- Białko
- 3.6 g
- Węglowodany
- 23.1 g
- Tłuszcz
- 12.3 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Brioche parisienne
24 Std.
Baguette
3h 45min
Baguette express
2 godz. 35 min
Miniviennoiseries express
5h 20min
Baguette tradition et baguette épi
5h 15min
Chausson aux pommes
1 godz. 30 min
Pâte feuilletée maison
1 godz.
Petits pains aux raisins
24 Std.
Brioche suisse aux pépites de chocolat
6h 15min
Pain au chocolat
24 Std.
Beignets fourrés chocolat ou confiture
6 Std.
Croissants façon pain au chocolat
3h 35min