Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Nadzienie
- 500 g wody
- 500 g kapusty kiszonej, odciśniętej z soku (patrz wskazówka)
- 1 liść laurowy, suszony
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 500 g wieprzowiny, np. łopatki, szynki, pokrojonej w 3 cm kostkę
- 120 g cebuli, przekrojonej na pół
- 20 g oleju rzepakowego
- 60 g śliwek suszonych, bez pestek (ok. 8 szt.)
- 3 owoce jałowca (opcjonalnie)
- 100 g czerwonego wina, wytrawnego
- 10 g pudru z grzybów (patrz wskazówka)
- ¼ łyżeczki kminku, mielonego
- ¾ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka soli
Ciasto
-
140
g smalcu, pokrojonego na kawałki
lub 140 g masła, pokrojonego na kawałki - 90 g wody
- 80 g mleka
- 1 ½ łyżeczki soli
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania ciasta
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 1699.5 kJ / 405.9 kcal
- Białko
- 12.4 g
- Węglowodany
- 37.3 g
- Tłuszcz
- 23.5 g
- Błonnik
- 2.5 g
Alternatywne przepisy
Zapiekanka pasterska z serem cheddar
1 Std. 10 Min
Tarta z kiszoną kapustą i grzybami
2 godz. 35 min
Wytrawna babka z zielonym farszem i jajkami
2 Std. 30 Min
Frittata cukiniowa
40 Min
Fizoły ze śliwkami
9h 30min
Quiche z pieczarkami
1 Std. 40 Min
Ziemniaczany quiche z czosnkiem niedźwiedzim
1 Std. 50 Min
Tarta z nadzieniem żurkowo-jajecznym
1 Std. 45 Min
Kulebiak drożdżowy z kapustą i grzybami
2 Std. 30 Min
Pieczony schab z orzechami i pudrem z grzybów
1 Std. 40 Min
Focaccia z kiełbasą
2 Std.
Moussaka
1 Std. 55 Min