Wersje kompatybilne
Beef With Lemon Grass (Kuruma Iraichchi) And Coconut Roti
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Coconut Roti
- 350 g plain flour, plus extra for dusting
- 200 g fresh coconut (see tips)
- 100 g water, lukewarm
- ½ - 1 tsp fine sea salt, to taste
- 2 Tbsp oil, plus extra for frying
Kuruma Iraichchi
- 750 g beef chuck steak, boneless, diced (approx. 3 cm)
- 2 tsp fine sea salt
- 2 - 4 tsp ground black pepper, to taste
- 1 Tbsp ground coriander
- 2 tsp ground cumin
- 1 tsp dried fennel seeds
- 3 garlic cloves
- 1 cm fresh root ginger, peeled, cut in round slices (2 mm)
- 3 - 5 bird's eye chillies, fresh, deseeded if preferred
- 2 onions, quartered
- ½ tsp ground turmeric
- 8 fresh curry leaves
- 2 pandan leaves, tied in a knot
- 2 Tbsp white wine vinegar
- 1 fresh lemon grass, halved
- 1 Tbsp tomato purée
- 270 g coconut cream
- 1 Tbsp ghee
- 1 lime, cut in wedges for serving
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 3054 kJ / 727 kcal
- Białko
- 38 g
- Węglowodany
- 48 g
- Tłuszcz
- 41 g
- Błonnik
- 11 g
Alternatywne przepisy
Beef Korma
2 Std. 25 Min
Beef Madras
1 Std. 30 Min
Cape Malay Chicken Curry
1 Std.
Lamb Curry with Peppers - Bhoona Gosht
1 Std. 15 Min
Lamb Rogan Josh
1h 45min
Lamb Korma
4h
Sri Lankan Red Beef Curry
1h 35 min
Pork Vindaloo
4h
Sri Lankan Chicken Curry (Koththu Roti)
1 godz. 5 min
Lamb Keema with Peas
1 Std.
Kofta Curry
1 Std. 10 Min
Lamb Dopiaza (Lamb and Onion Curry)
6h 30min