![Żytni zakwas chlebowy Żytni zakwas chlebowy](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/D80B4C0D-2F92-4723-B261-0C358543B360/Derivates/eb46fb49-110c-4589-b118-57fc7004535f.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 370 g ziaren żyta (patrz wskazówka)
- 400 g wody, źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 100 g
- Kalorie
- 1113.3 kJ / 266.1 kcal
- Białko
- 8.1 g
- Węglowodany
- 59.7 g
- Tłuszcz
- 1.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.1 g
- Błonnik
- 11.9 g
- Sód
- 5 mg
Alternatywne przepisy
Chleb pszenny na zakwasie
12 Std.
Chleb pszenno-jęczmienny na zakwasie żytnim
18 Std. 45 Min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pieczonymi ziemniakami i orzechami włoskimi
19h 10min
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie żytnim
17 godz. 20 min
Chleb żytni pełnoziarnisty na zakwasie
16h
Żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z suszonymi śliwkami
16h 30min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
18 Std. 45 Min
Chleb żytni na zakwasie z siemieniem lnianym
16h
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
18 Std. 45 Min
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
16h 30min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
18h 20 min.
Chleb żytni na zakwasie
17h 25min