Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Farsz na pierogi
- 300 g kaszy gryczanej, prażonej
- 200 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 100 g masła, pokrojonego na kawałki
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 400 g wody
- 200 g sera typu feta, pokrojonego na kawałki
Ciasto na pierogi
- 550 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 30 g oliwy z oliwek
- 300 g wody, ciepłej
- ½ łyżeczki soli
- osolona woda, do gotowania pierogów
- oliwa z oliwek, do wody, do gotowania pierogów
Sos
- 100 g masła, pokrojonego na kawałki
- 100 g szczypiorku, świeżego, drobno pokrojonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2811.4 kJ / 671.9 kcal
- Białko
- 16.6 g
- Węglowodany
- 83.4 g
- Tłuszcz
- 31.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 17.5 g
- Błonnik
- 6.4 g
- Sód
- 529.5 mg
Alternatywne przepisy
Pierogi z farszem z surowych ziemniaków i boczku
1h 15min
Pierogi z mięsem
1 Std.
Samosy z farszem ziemniaczanym
1h 40min
Cepeliny z serem
24 Std. 50 Min
Pierogi z kapustą i mięsem wieprzowym na parze
1 Std. 35 Min
Pierogi z kaszą gryczaną, brokułami i twarogiem
1h 40min
Pierogi z kaszą jaglaną Mieczysławy Matkiewicz
1u. 45min
Pierogi z kapustą i grzybami
2 Std. 40 Min
Pieczone pierogi ze szpinakiem
1 Std. 10 Min
Pieczone pierożki z kapustą
2 Std. 30 Min
Pierogi z grzybami i szpinakiem
1h 30min
Pierogi ruskie
1h 30min