Babka marchewkowo-pomarańczowa

Babka marchewkowo-pomarańczowa

4.7 725 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
12 kawałków

Składniki

  • 100 g masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
  • 270 g mąki pszennej tortowej plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
  • 10 g skórki z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek
  • 330 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 4 jajka
  • 220 g cukru
  • 50 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu, mielonego
  • ½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
Lukier
  • 150 g cukru
  • 25 - 30 g soku z pomarańczy świeżo wyciśniętego
  • owoce kandyzowane, mieszane, w kawałkach ilość do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 kawałek

Kalorie 318.7 kcal / 1334.2 kJ
Białko 4.6 g
Tłuszcz 9.5 g
Węglowodany 54.8 g
Błonnik 1.6 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...