Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g masła, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 270 g mąki pszennej tortowej, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
- 10 g skórki z pomarańczy, ekologicznej, bez białych błonek
- 330 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 4 jajka
- 220 g cukru
- 50 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka cynamonu, mielonego
- ½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
Lukier
- 150 g cukru
- 25 - 30 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
- owoce kandyzowane, mieszane, w kawałkach, ilość do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 1334.2 kJ / 318.7 kcal
- Białko
- 4.6 g
- Węglowodany
- 54.8 g
- Tłuszcz
- 9.5 g
- Błonnik
- 1.6 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ciasto pomarańczowe z makiem
13 Std. 25 Min
Babka makowa
1h 20min
Piernik na ciemnym piwie
2 godz. 35 min
Babka z likierem jajecznym
1h 20min
Babka "Trójniak"
1h 35min
Babka orzechowa
1h
Ciasto bananowo-kakaowe z orzechami
1 Std. 10 Min
Babka piernikowa z powidłami i polewą czekoladową
2u. 5min
Szybki piernik
1h 30min
Makowiec japoński Sławomira Zabawy
2h 30min
Babka marmurkowa
2h 10min
Sernik wiedeński
9 godz. 45 min