Babka marchewkowo-pomarańczowa

Babka marchewkowo-pomarańczowa

4.7 709 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
12 kawałków

Składniki

  • masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
    100 g
  • mąki pszennej tortowej plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
    270 g
  • skórki z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek
    10 g
  • marchewki pokrojonej na kawałki
    330 g
  • jajka
    4
  • cukru
    220 g
  • soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
    50 g
  • proszku do pieczenia
    1 ½ łyżeczki
  • sody oczyszczonej
    1 łyżeczka
  • cynamonu, mielonego
    1 płaska łyżeczka
  • imbiru, suszonego, mielonego
    ½ łyżeczki
Lukier
  • cukru
    150 g
  • soku z pomarańczy świeżo wyciśniętego
    25 - 30 g
  • owoce kandyzowane, mieszane, w kawałkach ilość do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 kawałek

Kalorie 318.7 kcal / 1334.2 kJ
Białko 4.6 g
Tłuszcz 9.5 g
Węglowodany 54.8 g
Błonnik 1.6 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...