Babka marchewkowo-pomarańczowa
TM5 TM6

Babka marchewkowo-pomarańczowa

4.8 (18 ocen )

Składniki

  • 100 g masła, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
  • 270 g mąki pszennej tortowej, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
  • 10 g skórki z pomarańczy, ekologicznej, bez białych błonek
  • 330 g marchewki, obranej, pokrojonej na kawałki
  • 4 jajka
  • 220 g cukru
  • 50 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu, mielonego
  • ½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego

Lukier

  • 150 g cukru
  • 25 - 30 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
  • owoce kandyzowane, mieszane, w kawałkach, ilość do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 kawałek
Kalorie
1334.2 kJ / 318.7 kcal
Białko
4.6 g
Węglowodany
54.8 g
Tłuszcz
9.5 g
Błonnik
1.6 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy

Pokaż wszystkie