Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g ziaren pszenicy, łuskanej (tzw. "na kutię")
- woda, wrząca, do zalania pszenicy
- 100 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
- 100 g migdałów, blanszowanych, całych
- 250 g maku
- 350 g mleka, 3,2 % tłuszczu
- 100 g rodzynek
- 200 g miodu, wielokwiatowego, płynnego
- 500 g wody
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1512.9 kJ / 361.6 kcal
- Białko
- 9.8 g
- Węglowodany
- 42.7 g
- Tłuszcz
- 19.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.4 g
- Błonnik
- 7.9 g
- Sód
- 23.3 mg
Alternatywne przepisy
Korzenny śledź z jabłkiem
2hod. 30min
Kluski z makiem
40min
Barszcz na zakwasie z uszkami
123 godz. 50 min
Makówki (Makiełki)
35 Min
Karp w migdałowej panierce
1 Std. 40 Min
Kompot z suszu
2 Std. 10 Min
Masa makowa
30min
Wielkanocny chrzan z migdałami
25 min
Wigilijna kapusta z grzybami
1 Std. 20 Min
Wigilijna kapusta z grochem
2h 20min
Ćwikła
50 min
Makowiec świąteczny
2 Std. 10 Min