Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g ziaren pszenicy, łuskanej (tzw. "na kutię")
- woda, wrząca, do zalania pszenicy
- 100 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
- 100 g migdałów, blanszowanych, całych
- 250 g maku
- 350 g mleka, 3,2 % tłuszczu
- 100 g rodzynek
- 200 g miodu, wielokwiatowego, płynnego
- 500 g wody
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1512.9 kJ / 361.6 kcal
- Białko
- 9.8 g
- Węglowodany
- 42.7 g
- Tłuszcz
- 19.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.4 g
- Błonnik
- 7.9 g
- Sód
- 23.3 mg
Alternatywne przepisy
Ćwikła
50 Min
Masa makowa
30min
Jajka faszerowane łososiem
45 Min
Kulebiak drożdżowy z kapustą i grzybami
2 Std. 30 Min
Mazurek śliwkowy
1 Std. 45 Min
Pascha Wielkanocna
12 godz. 30 min
Korzenny śledź z jabłkiem
2 Std. 30 Min
Kluski z makiem
40min
Barszcz na zakwasie z uszkami
123 godz. 50 min
Mazurek czekoladowo-kajmakowy z orzechami
1 Std. 40 Min
Kompot z suszu
2 godz. 10 min
Wielkanocny chrzan z migdałami
25min