Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 30 g kaparów, konserwowych, odsączonych z zalewy
- ½ łyżeczki papryczki chili, suszonej, w płatkach
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 20 czarnych oliwek, bez pestek, pokrojonych w plasterki
- 30 g oliwy z oliwek, extra virgin
-
800
g krojonych pomidorów, z puszki
lub 800 g przecieru pomidorowego, typu passata - 1 - 2 szczypty cukru (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka soli
- 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 348.5 kJ / 83.3 kcal
- Białko
- 1.5 g
- Węglowodany
- 6.5 g
- Tłuszcz
- 6.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.9 g
- Błonnik
- 2.2 g
- Sód
- 590.3 mg
Alternatywne przepisy
Penne all'arrabbiata
20 min
Ratatouille z bobem
1h
Sos amatriciana
50min
Sos arrabbiata
40 min
Salsa Verde
15min
Pasta à la Norma
50min
Spaghetti z kaparami i anchois
35min
Penne puttanesca
50min
Spaghetti aglio e olio
35min
Sos romesco
1h 25min
Sos pomidorowy z tuńczykiem
45 min
Sos paprykowy z salami
45 min