Wersje kompatybilne
Białe szparagi z jogurtowym sosem à la holenderskim
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 600 g wody
- 800 - 1000 g białych szparagów, o grubości ok. 1 cm, obranych
- 250 g jogurtu greckiego
- 3 żółtka
- 1 - 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 - 2 łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (opcjonalnie)
- oregano, świeże, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 725.4 kJ / 173.2 kcal
- Białko
- 9.4 g
- Węglowodany
- 13.2 g
- Tłuszcz
- 11.2 g
- Błonnik
- 3.8 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa krem ze szparagów
45min
Sos holenderski – 500 ml
15min
Szparagi z soczewicą i salsą verde
45min
Sałatka z młodymi ziemniakami, szparagami i fetą
1h
Szparagi z młodymi ziemniakami i jogurtowym sosem holenderskim
55min
Sałatka z białych szparagów
3h
Szparagi z ziemniakami; Sos holenderski
45min
Szparagi z ziemniakami i sosem holenderskim
50min
Szparagi, ryż z parmezanem i cytrynowym sosem zabajone
1h
Sos holenderski – 250 ml
15min
Gotowanie na parze szparagów (500-800 g)
25 min
Sos holenderski
15min