Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g cukinii, pokrojonej na kawałki
- 100 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 250 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
- 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- 50 g chudego boczku wędzonego, w plastrach, pokrojonego na 4-5 cm kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 20 g masła
- ½ łyżeczki tymianku, suszonego
- 60 g selera naciowego, pokrojonego w 1 cm plastry
- 800 g wody
- 1 liść laurowy, suszony
- 1 ½ - 2 łyżeczki soli
- 3 kolby kukurydzy, cukrowej, świeżej
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- natka pietruszki, świeża, posiekana, do dekoracji
- pieprz cayenne, mielony, do smaku (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1204.4 kJ / 287.7 kcal
- Białko
- 6.6 g
- Węglowodany
- 34 g
- Tłuszcz
- 16.2 g
- Błonnik
- 5.1 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wegetariański chowder z kukurydzą
30min
Zupa warzywna z miętowym pesto
30min
Zupa z orzeszków ziemnych
40min
Zupa caldo verde
45min
Zupa z kukurydzy z kurczakiem
50 Min
Zupa szpinakowa z batatami
35min
Zupa ziemniaczana z curry (z osłoną noża miksującego 2.0)
35min
Zupa brukselkowo-serowa
35min
Zupa krem z porów
30min
Zupa z białych warzyw
45min
Zupa ziemniaczana
1 Std.
Zupa kalafiorowo-ziemniaczana z kabanosami
40min